Meestertitel

Alleen voor de állerbesten!

De titel Meester Boulanger is er alleen voor de allerbesten. Het is de hoogst haalbare waardering binnen de bakkerijbranche, die niet alleen getuigt van wereldklasse op het vakgebied, maar ook van visie en het vermogen om innovaties te brengen.

Als kandidaat voor de titel Meester Boulanger doorloop je een intensief selectietraject ter voorbereiding op het examen. 

Om deel te nemen aan het examen wordt allereerst je c.v. beoordeeld. Als dit positief is beoordeeld, volgt de portfolioronde. Na de beoordeling van je portfolio met werkervaring volgt een uitwerking op papier van de praktijkopdracht. Pas nadat deze uitwerking is goedgekeurd door de examencommissie, mag je deelnemen aan het examen: het uitvoeren van de praktijkopdrachten. Tijdens het praktijkexamen laat je via een aantal vernieuwende technieken en producten zien wie je bent en welke vaardigheden je bezit. Niemand hoeft hierbij op iemand anders te lijken. Het is nooit een kwestie van vergelijken: tijdens het Meesterexamen laat je juist jouw unieke talenten en vaardigheden zien en spreken. 

Iedere deelnemer die is toegelaten tot het praktijkdeel van het examen betaalt een eigen bijdrage van € 1.000,-.

Meedoen

Je doet het voor jezelf én voor het ambacht

Ambachtelijke vakmensen maken met natuurlijke ingrediënten de mooiste en lekkerste producten. Dit spreekt tot de verbeelding van de consument en oefent een grote aantrekkingskracht uit. Als vakmensen hebben wij de plicht het vak van ambachtelijke (banket)bakker en patissier hoog te houden richting het publiek. Meedoen aan het Meesterexamen betekent dat je hieraan bijdraagt.

Het Meesterexamen is nadrukkelijk geen wedstrijd. Het is geen competitie met collega’s, die je kunt winnen of verliezen. Het Meesterexamen is de ultieme gelegenheid om jezelf en jouw werk te presenteren. Het samenstellen van een portfolio dwingt je om na te denken over wie je bent en wat jouw talent is. Waarom doe je wat je doet? En wat maakt jouw specialisaties en vakmanschap bijzonder en uniek? Dat je dit voor je deelname onder woorden moet brengen, zal je scherpen in je visie en vakmanschap. Deelname is daarom zonder meer een proces waarvan je hoe dan ook zult profiteren.

Meedoen aan het Meesterexamen betekent ook dat je de Code van Eer ondertekent. Mocht je Meester Boulanger of Meester Patissier worden, dan wordt er namelijk wel iets van je verwacht. Als nieuwe Meester maak je een plan van aanpak over hoe jij je wilt gaan onderscheiden in de markt en op welke wijze jij je wilt inzetten voor de branche. Vereniging de Meesters wil hiermee bereiken dat alle Meesters bijdragen aan het ondersteunen, stimuleren en inspireren van de gehele bakkerijsector.

Datum

Wanneer vindt het Meesterexamen plaats?

In mei 2022 wordt het volgende examen voor de titel Meester Boulanger gehouden. De exacte datum is op dit moment nog niet bekend. 

Locatie

Waar wordt het Meesterexamen georganiseerd?

Op dit moment is nog niet bekend waar het Meesterexamen in 2022 wordt gehouden. 

Voorwaarden

Download hieronder het reglement voor deelname aan het Meesterexamen 2022: 

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor het volgende Meesterexamen? Vul dan onderstaand formulier in.